Jalan tärkeät mitat

Staattisessa mittauksessa selvitetään jalkojen tärkeät mitat. Näitä mittoja hyödyntämällä saadaan paljon tärkeää tietoa jalkineen valintaa ajatellen. Mitoista selviää myös vasemman ja oikean jalan eroavaisuudet. Lähes poikkeuksetta ihmisellä on toinen jalka esimerkiksi pidempi kuin toinen.


jalkateran-pituus JALKATERÄN PITUUS
 
Järjestelmä mittaa jalkaterän pituuden kantapäästä pisimmän varpaan päähän. Huomautus: kengän koko määritetään aina pidemmän jalkaterän mukaan. Koska jalat hieman laajenevat liikkuessa, jalkaterän todellinen pituus juostessa on hieman pidempi kuin staattisesti mitattaessa. Siksi juoksukenkää valitessa pitäisi valita hieman tavallista suurempi koko, jotta jalalla on tilaa liikkua ponnistusvaiheessa. Myös väsyneet jalat vaativat hieman suuremman kengän.

pakian-ymparysmitta PÄKIÄN YMPÄRYSMITTA
 
Järjestelmä määrittää päkiän ympärysmitan mittaamalla päkiän sekä isovarpaan että pikkuvarpaan kohdalta. Näin saadaan tarkempi kuva jalan vaatimasta tilasta kengässä kuin jos mitattaisiin vain pelkkä jalkaterän leveys.

kantapaan-leveys KANTAPÄÄN LEVEYS
 
Kantapään leveys määritetään mittaamalla kantapään sisä- ja ulkoreunan välinen vaakasuora etäisyys. Huomautus: jos sinulla on kapeat kantapäät, kengän istuvuutta voidaan parantaa joko sitomalla kengännauhat melko kireälle tai käyttämällä lukkonauhoitusta, jossa nauhat pujotetaan niin, että kenkä istuu erityisen napakasti jalassa.

jalkapoydan-korkeus JALKAPÖYDÄN KORKEUS
 
Jalkapöydän korkeusmitta kertoo, kuinka paljon jalan keskiosa tarvitsee tilaa kengässä. Kengän istuvuutta voidaan säätää myös nauhoituksen avulla.

holvikaaren-korkeus HOLVIKAAREN KORKEUS
 
Jalan holvikaaren korkeus mitataan käyttämällä biomekaanista mittaria, joka määrittää juoksijan holvityypin (matala, normaali, korkea). Jos holvikaari on madaltunut ja jalanjälki tasaleveä, kyseessä saattaa olla lattajalka. Tutustu tarkemmin jalkaholviisi!

kantaluun-kulma KANTALUUN KULMA
 
Mittauksella tarkistetaan, kääntyykö kantaluu askeleen aikana ulospäin (lateraalisesti) tai sisäänpäin (mediaalisesti). Positiivinen arvo viittaa kääntymiseen siäänpäin negatiivinen arvo kääntymiseen ulospäin.

varvaskulma VARVASKULMA
 
Varvaskulman mittauksessa tarkistetaan isovarpaan ja pikkuvarpaan mahdollinen kääntyminen sisään- tai ulospäin. Näin havaitaan mahdolliset virheasennot, jotka vaikuttavat kengän valintaan.