Pronaatio käsitteenä

Tietoa pronaatiosta ja oikeanlaisen juoksikengän valinnasta.

Pronaatio on nilkan luonnollista liikettä kävelyn ja juoksun aikana, jonka tehtävänä on vaimentaa iskua askelluksen aikana. Toisilla pronaatio on suurempaa (ylipronaatio) ja toisilla taas pienempää (alipronaatio). Tämä luonnollinen liikerata ei itsessään ole vaarallista, se voi aiheuttaa vammojen ja kipujen lisääntymistä juoksuharrastuksen lisääntyessä. Tämän vuoksi tieto oman jalan pronaatiosta on tärkeää juoksukenkää valittaessa.

Pronaatio
Pronaatio tapahtuu alemmassa nilkkanivelessä ja se kuvastaa jalan sisäänpäin kulkevaa liikettä kantaiskun jälkeen. Kantaisku on ensimmäinen osa jalan askellusta, jonka jälkeen kehon paino alkaa siirtymään jalkapöytää pitkin eteenpäin kohti varpaita.

Kävellessä ja juostessa, pronaatio auttaa lievittämään tärähdystä kantaiskussa. Ilman tätä ominaisuutta jalkaan kohdistuva tärähdys vaikuttaisi paljon suuremmin kehon muihin osiin. Iskunvaimennuksen lisäksi, pronaatio auttaa myös jalkaa tunnistamaan minkälainen juoksualusta on kyseessä.

Juoksukengät suunnitellaan nykypäivänä huomioimaan eri pronaatiotyypit ja siksi se onkin tärkeää tiedostaa ennen uusien juoksukenkien ostoa.

Paras tapa selvittää oma pronaatiotyyppi on tutkituttaa askel ammattilaisella joka analysoi askelluksen ja auttaa täten oikeanlaisen juoksukengän valinnassa. Monissa tapauksissa vanhan juoksukengän tarkastelu antaa myös lisää tietoa askelluksesta. Myös kehon antropometrialla (pituus, paino) on merkitystä kengän valinnassa.

Olet todennäköisesti neutraalisti askeltava, jos juoksukenkäsi kuluvat tasaisesti kantapään ulkosyrjältä (lateraaliselta) isovarpaan tyveen saakka. Neutraalisti askeltavalle sopii laaja valikoima juoksukenkiä, joiden iskunvaimennus on huippuluokkaa. GEL-NIMBUS on markkinoiden johtava neutraali juoksukenkä.

neutraali-pronaatio
Neutraalin juoksijan pronaatiotyyppi

 

Alipronaatio
Alipronaatio, toiselta nimeltään supinaatio, tapahtuu kun jalan pronaatio on vähäistä. Jalan lateraalinen puoli joutuu suuren paineen alle, koska normaalia pronaatiota (vaimennusta) ei tapahdu. Tämän seurauksena koko askelsykli on toispuoleista ja juoksun taloudellisuus vähenee.

pronation_under_86cf2_normal
Alipronaatio (Supinaatio)

Alipronatiovilla juoksijoilla on taipumus kuluttaa voimakkaasti juoksukenkien kantaa ulkosyrjältä ja koko päällinen voi painautua lateraaliseen suuntaan.

Alipronatiovan juoksijan yleisimpiä vammoja ovat iskuperäiset vammat, kuten rasitusmurtumat. Tämän johdosta juoksukengän tulisi olla mahdollisimman hyvin vaimennettu, neutraali juoksukenkä kuten GEL-CUMULUS. Hyvä vaimennus auttaa lievittämään kantaiskua juoksun edetessä. Alipronatoivien juoksijoiden tulisi välttää tuettuja juoksukenkiä, sillä yleensä nämä vain pahentavat ongelmia ja vammoja.

Ylipronaatio
Ylipronaatiossa jalka kiertyy voimakkaasti sisäänpäin, jolloin suurin paine kohdistuu jalan mediaaliselle puolelle. Tämän johdosta tasapaino järkky ja jalka pyrkii kompensoimaan sisäänpäin siirtyvää painetta, jossa rasituksen määrä polvessa ja lantiossa vastaavasti lisääntyy.

ylipronaatio
Ylipronaatio

Ylipronatoivan juoksijan kenkä kuluu mediaaliselta (sisäpuolelta) laidalta kantapäästä ja päkiästä. Ylipronatoivan juoksijan tulisi valita tuettu juoksukenkä joka myös ohjaa ja tasapainottaa askelta. GEL-KAYANO on markkinoiden johtava tuettu juoksukenkä.

Sanastoa

Askelsykli: Kokonainen askel alkaa siitä hetkestä, kun jalka osuu maahan ja päättyy vastakkaisen jalan tehdessä samoin. Askeleessa on tukivaihe (jalan ollessa maassa) ja heilautusvaihe (jalan ollessa ilmassa).

Askelanalyysi: Ammattilaisen tekemä arvio kävely- ja juoksutyylistä (askelluksesta). Analyysiin kuuluu myös pronaatiotyypin määrittäminen.

Lateraainen: Jalan ulkopuoli.

Mediaalinen: Jalan sisäpuoli.