Tutustu jalkaholviisi

Selvitä jalkasi holvikaaren tyyppi helpolla testillä. Pronaatiotyyppisi on tärkeä seikka juoksukenkiä valittaessa ja sen määrittäminen on vaikeaa ilman asiantuntijan opastusta. On kuitenkin hyödyllistä tietää minkätyyppinen holvikaaresi on, sillä tällä on suora yhteys siihen miten juokset ja on hyvä lähtökohta uusia juoksukenkiä valittaessa.

Holvikaaren tyypit
Holvikaaren korkeus jaetaan kolmeen korkeustyyppiin. Matalan holvin tai lättäjalan ominaisuus on ylipronatoida. Korkean holvin omaavat taas omaavat taipumuksen alipronaatioon. Normaalin holvikaaren omaavat ihmiset askeltavat yleensä nautraalisti. Märkätestillä on helppo selvittää oma kaaresi.

Märkätesti
Täytä iso astia vedellä ja aseta paperiarkki sen vierelle. Tummanvärinen paperi toimii parhaiten. Astu astiaan siten, että jalkasi kastuvat, tämän jälkeen seiso paperin päälle. Astu pois paperin päältä ja analysoi jalanjälkesi. 

Jälkien analysointi

jalkien-analysointi

Vasemmanpuoleisessa kuvassa miltei koko jalkapohja on näkyvissä, joka tarkoittaa
matalaa holvikaarta tai lättäjalkaa

Keskimmäisessä kuvassa näkyy erittäin iso kaari, mikä tarkoittaa korkeaa holvikaarta.

Oikeanpuoleisessa kuvassa holvikaari on normaali. Siinä näkyy pieni kaari sisäänpäin.

Keskustele asiantuntijan kanssa
Märkätesti on helppo ja yksinkertainen tapa saada käsitys jalkasi mallista. Se ei kuitenkaan ole 100% luotettava, sillä joskus normaalinkin kaaren omaavalla juoksijalla voi tapahtua ylipronaatiota. Asiantuntijamme urheilukaupoissa kautta maan auttavat sinua mielellään uusien juoksukenkien valinnassa. Katso myös ASICS-klinikka aikataulut ja tule ilmaiseen testiin, jossa askeleesi tutkitaan perusteellisesti.

Sanastoa:

Ylipronaatio: Ylipronaatiossa tapahtuu nilkan liiallinen kääntyminen sisäänpäin askelluksen aikana.

Alipronaatio: Alipronaatiossa nilkka ei käänny riittävästi tai lainkaan sisäänpäin askelluksen aikana.